Temporada de Calçots!


Els calçots o ceballots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus que es calcen a mesura que creixen, i que es mengen escalivats.


Sobre l'origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar un plat que a la primeria del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.

De llavors ençà el consum dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es consumeixen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març, es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la dita salvitxada, que és una salsa de tipus romesco.

El nom del calçot prové de la manera de plantar-lo, mig colgat a la terra, que es coneix com a «calçar», perquè el brot sigui ben blanc i tendre.


A part de a la brasa, els calçots es poden menjar de moltes maneres...al forn, arrebossats, en amanida....i també forma part dels ingredients de moltes receptes sobre tot combinat amb peix! Us recomanem visitar aquesta pàgina per descobrir receptes boníssimes!


Que no es passi la temporada per fer una bona calçotada amb els amics i la família, a més a Arenys de Munt podem gaudir d'un entorn fantàstic per celebrar-ne una!!

Escribir comentario

Comentarios: 0