Parlem de Menjar...

 

Benvingut al nostre nou apartat!!

Aquí trobaràs consells, receptes, informació interessant, idees divertides i tot relacionat amb el menjar saludable per els nostres petits!

I si vols ens pots enviar les teves receptes al nostre mail info@ampasobirans.org i les veuràs penjades en aquest espai, pots incloure fotos de la teva família cuinant o menjant...

....no t'ho pensis!!


Temporada de Calçots!


Els calçots o ceballots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus que es calcen a mesura que creixen, i que es mengen escalivats.


Sobre l'origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar un plat que a la primeria del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.

De llavors ençà el consum dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es consumeixen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març, es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la dita salvitxada, que és una salsa de tipus romesco.

El nom del calçot prové de la manera de plantar-lo, mig colgat a la terra, que es coneix com a «calçar», perquè el brot sigui ben blanc i tendre.


A part de a la brasa, els calçots es poden menjar de moltes maneres...al forn, arrebossats, en amanida....i també forma part dels ingredients de moltes receptes sobre tot combinat amb peix! Us recomanem visitar aquesta pàgina per descobrir receptes boníssimes!


Que no es passi la temporada per fer una bona calçotada amb els amics i la família, a més a Arenys de Munt podem gaudir d'un entorn fantàstic per celebrar-ne una!!

0 comentarios

Cuina en família

 Cuinar en família pot ser molt divertit i ens pot ajudar per que els més petits de la casa aprenguin a menjar sa i bo...sobre tot aquells aliments que, d'entrada, no volen ni provar!!!


Pot ser una excel·lent manera per passar temps junts, gaudint en família i per apropar als nostres nens i nenes als aliments i inculcar així bons hàbits alimentaris.


A nivell físic els ajuda a desenvolupar les seves capacitats motrius manipulant els aliments i es una una bona oportunitat per practicar destreses matemàtiques com comptar,  aprendre les mides o per ampliar i repassar vocabulari.


Es important buscar receptes fàcils i divertides, lo ideal és començar fent postres, cremes de verdures, mandonguilles...també hem de tenir en compta el temps de preparació i de cocció, si preparem receptes, en les que tinguin que esperar massa temps entre les diferents etapes de preparació, es possible que s'acabin avorrint o perdent l'interès.

Introduir ingredients de diferents colors, textures, formes i sabors ens permetrà crear plats únics, diferents i sobre tot divertits que posaran a prova la imaginació dels nostres petits cuiners!! 

 

 

0 comentarios

La Tardor i els seus Aliments


El 23 de setembre a les 04:29h arriba La Tardor del 2014!!


Es època de canvis, els arbres deixen caure les seves fulles seques, comença el fred, la pluja i el nostra cos canvia per preparar-nos per l'hivern...la naturalesa ens comença a donar els aliments que necessitem per per afrontar aquest canvi i es molt important incloure'ls als nostres apats per aprofitar tots els seus nurients.


Les fruites i les verdures de la tardor-hivern són riques en coure, vitamina C, vitamina A, magnesi, calci i zinc. Són estimulants del sistema immunitari i tenen propietats antivíriques. Al setembre encara podem trobar fruites i verdures d'estiu però també comencem a veure carxofes, bledes, col, escarola, espinacs, porros, carbassò, carbassa, peres, raïms, kiwi, castanyes, bolets....Totes plens de vitamines i nutrients.

Les fruites i verdures es millor menjar-les amb pel, sempre que pugui, ja que és on es concentren tos els seus nutrients.


També es important començar a incloure a la nostra dieta els llegums, l'arròs i les patates, que ens aporten l'energia que necessitem per arribar forts a l'hivern.


A la Tardor ni fred ni calor! Així que aprofitem al màxim tota la varietat d'aliments que podem trobar en aquesta època tan especial!!


FONT:  www.ara.cat; www.biosfera.cat; www.gencat.cat


0 comentarios

Menjar de Temporada

 

 

 

Les fruites i verdures son la base per una alimentació sana i si son de temporada encara millor!!

 

 

 

 

Raons per aprofitar la fruita de temporada:

 

1. Tenen molts més nutrients: Són les que s’acaben de recollir, i per tant no han estat en càmeres frigorífiques. Els aliments acabats de collir mantenen la seva frescor característica amb tots els seus nutrients (vitamines, enzims, energia vital, ….) ja que no han tingut temps d’oxidar-se.


2. La Natura és sàvia: La Mare Natura sap quines energies ens corresponen a cada estació i per això en les facilita. Cada cosa al seu temps serveix per activar o contrarestar les energies del moment i per lo tant equilibrar.


3. El preu: Quan un producte és de temporada està present a la majoria de botigues i per tant per la llei de l’oferta i la demanda el preu no és alt. Al contrari, quan no és temporada escasseja i el preu puja.


4. Organolèpticament són molt millors: Les fruites i verdures fresques conserven tot el seu gust i textura originals i genuïnes. Les de fora de temporada ja han perdut els dos conceptes esmentats.

 

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) amb el Ministeri de Medi Ambient han editat els Calendaris de Fruites i Verdures de Estació amb el propòsit de fer més accessible la informació.

En els calendaris publicats es mostren les varietats de fruites i verdures més representatives del mercat espanyol, indicant quina és la seva temporada òptima de consum; D’aquesta manera s’aprofiten al màxim els beneficis nutricionals dels aliments, amb la millor relació qualitat / preu. També trobarem informació completa i detallada sobre alguns dels productes que en aquest moment estan en aquell temps, propietats nutricionals, valor culinari, petits trucs i fins i tot una recepta amb aquesta fruita o verdura com a ingredient.


0 comentarios

Alimentació Saludable

Una alimentació sana és la base per a un bon estat de salut. Cal menjar de manera variada i equilibrada, amb l'aportació de l’energia i tots els nutrients adequats a les necessitats de cada persona segons l'edat, el sexe, la talla i el nivell d’activitat física que fa.


A més de tenir en compte els aspectes nutritius dels aliments, és important seguir les normes correctes d'higiene a l'hora de transportar-los, preparar-los i conservar-los en l'àmbit domèstic per evitar possibles intoxicacions i infeccions alimentàries.


També és important informar-se bé de les característiques dels aliments que s'adquireixen a través de l'etiqueta dels productes per poder fer una elecció adequada segons les necessitats de cadascú.

Si voleu conèixer més sobre una alimentació saludable podeu consultar el web de La Generalitat on trobareu informació molt interessant!

0 comentarios